PLANTENDRUPPELS

Kruidengeneeskunde is misschien wel de oudste geneeskunde die er is. Er zijn beschrijvingen van de werkzaamheid van planten gevonden, gebijteld in klei, stammend uit het stenen tijdperk.


Ik maak tincturen op basis van alcohol. Dit houdt in dat de gedroogde planten minimaal 3 weken (vaak veel langer) macereren in alcohol. Zodat de werkzame stoffen van de plant opgenomen worden.

Ikzelf ondervind veel gezondheidsvoordelen door het gebruik van tincturen in mijn dagelijks leven en deel dit graag met je. 

SOORTEN TINCTUREN

Ik heb een groeiende voorraad tincturen voor allerlei gebruiken. Zo neem ik in de winter bijna dagelijks enchinacea druppels voor mijn weerstand, afgewisseld met oost-indische kers. Pak ik in stressvolle periodes vaak lavendel of kamille en voor het slapengaan valeriaan en passiebloem. Wanneer ik een virusje te pakken heb start ik direct met catsclaw en een mix van mierikswortel, gember, kurkuma, knoflook en ui. Ook prei tinctuur doet bij mij wonderen bij een griepje. Bij menstruatiepijnen werk ik heel graag met vrouwenmantel en framboosblad, afgewisseld met dovenetel.


Voor dieper liggende klachten verbind ik me in periodes ook met een bepaalde plant. Heermoes bijvoorbeeld, bij stagnerende yin energie en vermoeidheid. Voor het ontgiften van de lever grijp ik vaak naar mariadistel, en meidoorn en schietwilg zijn mijn to-go bij migraine. 


Ook verbind ik me eens in de zoveel tijd heel graag met een van mijn favoriete bloemen: De blauwe lotus. Daarover meer verderop op deze pagina. 


Ben je nieuwsgierig, of denk je dat ik iets voor je kan betekenen? 

BLAUWE LOTUS

De blauwe lotus, ofwel Nymphaea Caerulea is een blauwe waterlelie die als plant al door vele beschavingen is ingezet bij religieuze en sociale rituelen. In Egypte speelt de bloem een belangrijke rol in de mythologie en geneeskunde. De plant wordt gezien als een heilige bloem en als moeder van de zonnegoden Atum en Amun-Ra. De blauwe lotus verscheen volgens de mythologie op het moment dat de grote duisternis in de wereld voorbij was, en wekte daarmee de eerste goden en het licht tot leven. 


De bloemblaadjes werden toegevoegd aan wijn en het drinken hiervan zou als afrodisiacum werken. Per persoon is de werking van de blauwe lotus verschillend. Het fijne aan deze bloem vind ik dat ze zowel een ontspannende als een oppepende werking heeft. Ze schijnt lucide dromen te stimuleren. Ikzelf voel altijd een sterke vrouwelijke energie door mee heen stromen als ik me met haar verbind. Ik verzacht, voel me sensueler en opener. Ik zet de blauwe lotus vaak in tijdens een meditatie of voor een (ecstatic) dance avond of combineer het met een hartopenend kopje cacao. 


Ik laat de blauwe lotus 6 tot 8 weken macereren in zuivere alcohol. Je kan qua dosering 6 tot 10 druppels aanhouden. Maximaal twee keer per dag.

Interesse?